Kérem várjon...

Jelenlegi hely

Hazánk legnagyobb múltú kisüzemi sörfőzdéje, a békésszentandrási Szent András Sörfőzde nem csak legendákból és történelmi alakokból merít ihletet, de maga is legendás prémium söröket zár a palackba. Ennek legújabb bizonyítéka az aszalt gyümölcsösös ízeket felvonultató búzabak sörkülönlegesség, a Hildegard, ami a középkori élet egyik legmeghatározóbb apácájáról, vagyis Bingeni Szent Hildegardról kapta a nevét; arról a szentről, aki elsőként ismerte fel a komló fertőtlenítő hatásait és írta meg a világ első sörfőzési szakirodalmát, a Physica Sacra-t.

Németországban hiszik, hogy aki még nem kortyolt bele a kellemesen hűvös, őszies időben egy hamisítatlan búzabak sörbe, annak biztosan van még mit pótolnia az életben. Ahogy pedig közelednek az ünnepek és egyre hűvösebb lesz az idő, itthon is annál jobban vágyunk egy testesebb sörre. A közel három évtizede kisüzemi söröket gyártó békésszentandrási Szent András Sörfőzde az ünnepek közeledtével egy igazán komplex, elegáns habkoronával felöltöztetett borostyánszínű sört álmodott a palackba, ami nem más, mint a Hildegard.

A búzabak, eredeti nevén Weizenbock viszonylag fiatal típus a német sörtörténelemben, hazánkban pedig ritkán főzött sörfajta, amit banánra, vaníliára emlékeztető ízei és illatai, malátahangsúlyos, krémesen lágy kortyérzete tesz igazán egyedi gasztronómiai élménnyé. A visszafogott komlózás, a maláta édeskés jegyeinek kihangsúlyozása és a krémesen lágy duplabak test egy gondolkodós, kellemes estét ígér: amíg a palack kiürül, a test és a lélek egyszerre töltődik fel. Éppen emiatt esett a sörfőzde névválasztása a középkori élet egyik legnagyobb hatású nőalakjájra, legmeghatározóbb apácájára és női szentjére, Bingeni Szent Hildegardra. Kivételesen erős Isten-élményei mellett a természettel és a gyógyítással foglalkozó írásai miatt ismerte meg a világ, éppen ezért az első német tudós- és orvosnőnek is szokták mondani, de hívják úgy is, hogy a tizenkettedik század csodája. A békésszentandrási kisüzemnél sincs ez másképp, söreik egytől-egyig kisebb csodával érnek fel, melyek egyenként csomagolt díszdobozban nem csak páratlan gasztronómiai élmények, de az ünnepek közeledtével, elegáns ajándékok is.

A békésszentandrási srácok előszeretettel inspirálódnak a történelmi jelentőségű személyek legendáiból, hiszen a minőségi sörgyártás terén söreikkel közel 30 éve maguk is történelmet írnak. Bingeni Szent Hildegard mellett gondoljunk csak Rózsa Sándor betyáros kalandjaira, Rettegett Iván orosz cár uralkodására, vagy Harry Houdini lebilincselő trükkjeire, mind megjelennek a „szentandrási” kisüzem dizájndíjas címkéin, díszdobozain. Tetteik így hozzájuk méltó, a maguk nemében valódi kuriózumokban élhetnek tovább.

Elérhetőségek

SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE

5561 Békésszentandrás, Szent András utca 11.

TELEFON:

Rózsa Sörkert: +36-66-218-703,
Szent András Sörfőzde: +36-20-925-9410