Kérem várjon...

Jelenlegi hely

A

Ale (Felső erjesztésű sör)

Az egyik legismertebb felső erjesztésű sör az Ale, brit sörfajta, melynek színe a világossárgától a sötétebb rubinig, szinte feketéig terjed. Átlagos alkoholtartalma 4-8%. Altípusai közé tartozik a kesernyés, üdítő hatású Bitter Ale, a malátaízű, erőteljesen karakteres barna Brown Ale, az édeskés Pale Ale, a whisky ízére emlékeztető Scotch Ale, és a vöröses színű Irish Red Ale. Felső erjesztéssel készül még az édeskés, testes, „fekete“ Stout, és a sötét színű, a csokoládé ízvilágát idéző Porter is, amely a téli hónapok itala.

B

Baksör

Leginkább Németországban gyártott árpamalátából készült, magas alkoholtartalmú, alsóerjesztésű sör. Magyarországon 1850-ben készítettek először ilyet, többnyire kora tavasszal és ősszel készítik, 30-40%-al több malátával. Színe a világos rézszíntől a hagyományos barnáig megkülönböztethető, de egyre gyakoribb a világos baksör is. A hagyományos bak nem tartalmaz adalékanyagot; Müncheni és bécsi maláták alkotják, melyhez a színkorrekció végett egy kevéske sötét pörkölt maláta társul. Az enyhe gyümölcsössége az említett maláták miatt fedezhető fel.

Balling-fok

Az erjedés előtti sörlé cukorfokát Balling-fok-ban szokás megadni. A söripar részére az első cukorfok-táblázatot Balling készítette, így lehetett éppen ő a táblázat névadója. A meghatározott cukorfok súlya azt fejezi ki, hogy 100 kg sörlében hány kg cukor van.

C

D

Duplabak sör

A hagyományos, vagy világos baksör erősebb verziója, édes ízét az alacsony komlózás adja, nem az erjesztetlen cukor. Erőteljesen malátás és kissé karamelles illat jellemzi. A sötétebb verziókban előfordulhat egyfajta csokoládés beütés és az aszalt gyümölcsök ízvilága. Dupla baksört Olaszországból Münchenbe érkezett szerzetesek készítettek először. Színe a sötétaranytól a sötétbarnáig terjed. A sötétebb verziók gyakran rubinos árnyalatúak. A magas alkoholtartalmú verziók esetén a hab gyorsan eltűnhet, és a sör a testesebb borokhoz hasonlóan olajos lehet.

E

Erjesztés

Az erjesztés alapvetően két részre osztható: főerjedésre és utóerjedésre. A főerjedés során az elszaporodott sörélesztő a sörlében lévő oldott malátacukrot (maltózt) enzimes folyamat során alkohollá bontja, széndioxid felszabadulása mellett. A sörlében az erjedés végén a sörélesztő elhal. Ez a söprűmaradék, ilyenkor az elhalt élesztősejtek az erjesztőkád aljára ülepednek. Ha a sörlé tetején lévő fodros hab barna színű lesz és összeesik, akkor a főerjedési szakasz befejeződött.

F

Festőmaláta

A barna sörök megkívánt színe csak oly módon érhető el, ha a sötét malátához bizonyos mennyiségű festőmalátát vagy cukorkulőrt kevernek. A festőmaláta nyersanyaga 3 napos zöldmaláta vagy nedvesített kész maláta. Legjobb festőanyag a búzamaláta, előállításához pörkölő dobot használnak. A festőmaláta így a sörnek erősebb, már-már enyhén égetett színt kölcsönöz. A Szent Andrási sörök közül a Betyár Király, a Fekete Korsó, a Szent András Könnye és a Black Rose is tartalmaz festőmalátát.

G

H

Hallertau perle komló

A kiváló német sörökben alkalmazott fűszeres aromájú komlókülönlegesség. Erőssége, hogy egyszerre tartalmaz fűszeres aromaanyagokat és keserűsavat is. Finoman fűszeres jelleggel gazdagítja a Szent András Könnye, a Betyár Király, az Ogre, a Black Rose és a Fekete  lágy aromáját.

I

 IBU- Skála

Az IBU skála (International Bitterness Units scale) a sör keserűségét kifejező nemzetközi mértékegység. Minél nagyobb az IBU értéke egy sörnek, annál keserűbbnek érezzük.
Az IBU értékének kiszámí­tására több formulát is ismerünk. Az egyik ezek közül a következőképpen néz ki: (komló súlya * alfa sav %-os értéke * alfa sav tartalom * mennyiség * 1,34). A komló súlyát unciában kell megadni. Az alfa sav százalékos értékét a forralás időtartama határozza meg. Az alfa sav tartalom a szállí­tott komló egyik ismérve, a szállí­tó adja meg. A mennyiség pedig sörcefre gallonban megadva.

J

K

Karamellmaláta

Zöldmalátából vagy beáztatott asztalt malátából 60-70 ⁰C-on cukrosított, majd 90-150⁰C-on pörkölt, karamellizált maláta. Létezik világos és sötét változatban is, színe a pörkölés hőmérsékletétől függ. A világos karamellmalátát maximum 80 ⁰C-os hőmérsékleten, a sötét karamellmalátát maximum 170 ⁰C-on pörkölik. Erősen színező hatású, javítja a sör habtartósságát és telt ízűségét is. A Black Rose színét a karamell- és festőmalátának köszönheti, amelyek harmonikusan egészítik ki az enzimekben gazdag pilzeni malátát.

Komló

A sör legfontosabb és legáltalánosabban elterjedt „fűszere”, ez adja jellegzetes keserű ízét. Szerepe azonban nem csak ebből áll, a komlóban található alfa-savak csíraölő és konzerváló hatása jelentősen megnövelte a pasztőrizálatlan sörök eltarthatósági idejét. A komlóban található lupulin ráadásul nyugtató és kissé bódító hatással bír nagyobb mennyiség elfogyasztása után.

Komlózás

A szűrt sörlevet a főzőházban felforralják és komlót adnak hozzá. Főzés közben a komló keserűanyagai kioldódnak, és az eredetileg kissé édeskés sörlevet keserűvé változtatják. A főzés ideje változó, általában másfél – két óra.

L

Lager (Alsó erjesztésű sör)

Az alsó erjesztésű sörök a XIX. században terjedtek el, majd váltak a legismertebb sörtípussá. Az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8°C), az érlelés pedig minimum 7 0°C körüli hőmérsékleten történik. Fontos jellemzője, hogy a főzéshez a komló meg nem termékenyített nőivarú virágát használják, és a fejtés előtt általában pasztörizálják, azaz 1-2 percre 70°C-ra melegítik fel, hogy a sörben található mikroorganizmusok elpusztuljanak.

M

Maláta

Szárított, csíráztatott gabona. Általában árpából vagy búzából készül.

Malátázás

A sörfőzés elengedhetetlen előkészítő folyamata, amely során a gabonaszemek keményítőtartalma nagyrészt cukorrá alakul át. A malátázás folyamata nagyon egyszerű. A friss és egészséges gabonaszemeket beáztatják, majd hatalmas, magas páratartalmú, meleg helyiségben szétterítik, csíráztatják. A csírázás folyamata néhány nap alatt végbemegy, ez alatt a gabonaszemekben levő enzimek a keményítőt nagy molekulájú cukrokká alakítják át. Közben a malátarakást többször át kell forgatni, hogy minden egyes gabonaszem kellő mennyiségű levegőt, hőt és nedvességet kapjon. Amikor az enzimek elvégezték munkájukat, akkor a csírakezdeményeket eltávolítják, és a gabonaszemeket kiszárítják.

N

O

P

Pasztőrözés

A kész sörben levő mikroorganizmusok elpusztítása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az italt a fejtés előtt egy-két percre 62 Celsius-fokra melegítik fel, majd visszahűtik. Bevett és biztosabb módszer még, de egyben lényegesen energiaigényesebb is, ha a már palackozott vagy dobozolt sört pasztőrözik.

Pilseni maláta

Malátaaromás, enzimben gazdag világos árpamaláta. Készítésekor minden olyan tényezőt kiiktatnak, amely az aszalásnál a melanodin (színanyag) képződését elősegíti. A pilseni típusú sörök készítésére szolgál.

Pilsner

A Lager sörök egyik legismertebb típusa a Pilsner, amely az elsők között volt sikeres az alsóerjesztésű sörök kategóriájában. A Pilseni sör 1842-ben született, a csehországi Pilsenben. Mai minőségének elérésében nagy szerepet kaptak a bajor serfőző mesterek is. Fontos jellemzői az igen magas komlótartalom, és a tartós habkorona. A pilseni aranyszínű, illatos, virágos bukéval rendelkező, lágy és elegánsan száraz, komlós utóízű világos sör, amelynek alkoholtartalma 4-5%. Az eredeti pilseni fő alapanyagai a lágy pilseni víz, a zateki komló, a maláta, és a sörélesztő. A főzés ideje hagyományosan 12 óráig tart, amelyet 6 hetes érlelés követ.

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z


 

Elérhetőségek

SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE

5561 Békésszentandrás, Szent András utca 11.

TELEFON:

Rózsa Sörkert: +36-66-218-703,
Szent András Sörfőzde: +36-20-925-9410