Kérem várjon...
A 90-es évek második felében jelentős változásokon ment keresztül a hazai sörpiac. A 90-es évek elején létrejött több száz hazai, kis sörfőzde többsége a multinacionális nagyvállalatok megjelenését követően bezárni kényszerült. A 2000-es évek elejére alig egy tucatnyi főzde maradt talpon. A Szent András Sörfőzde csapata számára világossá vált, hogy ebben a helyzetben a megkérdőjelezhetetlen elhivatottság kizárólag minőséggel, a saját receptúra alapján főzött egyedi sörökkel, és saját palackozással kiegészülve jelentheti a kiutat. Ebben az elhatározásban megerősítette őket egy 2006-os belgiumi tanulmányút, amelynek során megszületett a prémium sörgyártás gondolata.
A „mentsük meg a hazai sörfőzést” gondolat jegyében 2010-ben megrendezték Budapesten az első Főzdefesztet. Ettől az évtől számítjuk Magyarországon a kézműves sörök forradalmát, amelyben a Szent András Sörfőzdének, és az itt dolgozó csapat által kijelölt úttörő irányoknak jelentős szerepük volt.
Simkó József, főzdealapító megkapta az mezőgazdaság, illetve élelmiszeripar „Kossuth Díjának” számító Ujhelyi Imre-díjat a különleges magyar kézműves sörök gyártása és népszerűsítése területén végzett két évtizedes munkája, egyesületi tevékenysége elismeréseként.
2014. a teljes megújulás éve volt a sörfőzde számára. A sörfőzde legendás alapítója, Simkó József nyugdíjba vonulásával a főzdealapító helyét egy újabb generáció vette át. A váltást követően a sörfőzde termékei új dizájnnal, és homogén arculattal jelentek meg. A kézműves sörök kedvelői körében az új külső fogadtatása rendkívül pozitívnak bizonyult. A dizájnszakma pedig rangos díjjal - a Gastro Design vendéglátóipari dizájnversenyen ezüstéremével - ismerte el a szentandrásiak munkáját.
Simkó József, a Szent András Sörfőzde alapítója a Békés megye Kiváló Vállalkozója címet vehette át munkásságának elismeréseként. A díjat a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) Békés megyei szervezete adta át a kilencedik alkalommal megrendezte Príma Gáláját 2014. október 10-én, Békéscsabán.
A Szent András Sörfőzde tradicionális baksöre, a Fekete ötödik alkalommal vehetett át aranydiplomát a X. Nemzetközi Kézműves Sörversenyen, Miskolcon.
A Szent András Sörfőzde új palackdizájnjaival Kategóriagyőztes Fődíjasként végzett az országos Pakk Csomagolásdizájn Versenyén „Alkoholos és alkoholmentes italok címkemegújítás” kategóriában.
A Meggyes Sör bronzéremmel tért haza a csehországi Taborban megrendezett 25. jubileumi Arany Sörpecsét (Pivni Pecet) versenyről.
A magyar kreatív szakma legrangosabb versenyén, az Arany Pengén Ezüst Pengét nyert Design megoldások / Arculat- és logótervezés kategóriában a Szent András Sörfőzde megújult külseje. Az új arculatot a Kaméleon Reklám tervezte.
Ezüstérmet nyert a Szent András Sörfőzde Meggyes Söre a csehországi World Beer Idol nemzetközi sörversenyen. A nemzetközi sörszcénából 2017-ben a bírák egyetlen gyümölcsös sört, a békésszentandrásiak Meggyes Sörét választották be a legjobbak közé.
Csehország legrangosabbnak számító sörversenyén, az Arany Sörpecséten bronzéremmel jutalmazták a Szent András Sörfőzde Meggyes Sörét, de az egyik legerősebb kategória döntőseként végzett a főzde bécsi ászok söre, az Óarany is. A csehországi Ceske Budejovice-ben megrendezett szakmai kóstoláson alapuló nemzetközi versenyen a magyar indulók közül egyedül a Szent András Sörfőzde tért haza díjjal.
SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE
5561 Békésszentandrás, Szent András utca 11.
TELEFON:
Rózsa Sörkert: +36-66-218-703,
Szent András Sörfőzde: +36-20-925-9410